lørdag den 28. september 2013

Strikke rundt og klippe op

Jeg har lovet at vise i billeder hvordan jeg har klippet Lones sjal op.
Når man vælger at lave en opskrift om til at strikke rundt i stedet for frem og tilbage er der et par ting man skal huske på
For det første skal man slå ekstra masker op til "klippemasker". Jeg har slået 3 masker op.
Derefter skal man huske at alle pinde strikkes fra retsiden. Dette er vigtigt i forbindelse med mønsterstrik som sjalet her.
Når man strikker i 2  farver er det vigtigt at begge farver strikkes i klippemaskerne.
Jeg har valgt at første maske er strikket med lys 2. maske (midtermaske) med mørk og 3. maske med lys.
Når arbejdet er færdig og skal gøres klar til opklipning skal der først hækles to rækker kædemasker.
Først fra den ene side og derefter fra den anden side.
Som det ses på billedet hækler jeg ind i en lænke fra midtermasken og en lænke fra 1 maske. Dette er vigtigt for at "låse" maskerne så de ikke løber. Derefter vender jeg arbejdet og hækler den anden lænke i midtermasken sammen med en lænke fra 3. maske.
Nu er arbejdet klar til at blive klippet op.
 Klip lige så forsigtig maskerne over mellem de to hæklede rækker.
Vær ikke bange. Har du fulgt instrukserne overfor går det som en leg.
Sådan ser kanten ud efter opklipningen.

Jeg har i dette tilfælde valgt at hækle en række fastmasker  langs kanten af sjalet.
Kate Davis har tidligere på sin blog vist i billeder hvordan man laver hækle/klippemetoden.
Den synes jeg er værd at kigge ind på før man går i gang.

30 kommentarer:

 1. Tusinde tak for en rigtig god og fin forklaringen. Nu har jeg lidt mere mod på, at gøre det. Det er vel det samme man går hvis man har strikket en cardigan på rundpind? Flotte negle forøvrigt :)

  SvarSlet
 2. Hvor er det bare blevet flot! Men sådan er det jo med alt hvad du laver ;-) Og dejligt med en lille gennemgang. Jeg har stadig ikke fået givet mig i kast med at klippe op. Måske det skal være min udfordring for vinteren? Hvem ved....

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske Lisbeth... Og tak for de fine ord..

   Slet
 3. Fedt at du gider bruge tid på at berolige os knap så modige ud i hækl og klip, jeg tror dog stadig jeg syer min Starmore cardigan, og strikker en belægning (på maskine) til at dække over syning,

  SvarSlet
  Svar
  1. Hækl og klip er lige så holdbart som sy og klip Gitte, men selvfølgelig gør vi jo hver især som vi føler os mest trygge ved...

   Slet
  2. Det er det helt sikkert, jeg skulle så have forberedt det fra starten, så jeg havde de rigtige farver masker at hækle i, jeg har strikket lus, og fyldt med løse ender, så er ikke helt sikker på det er en god kombi :)), så bliver næste strik som bliver hæklet, igen tak for det super gode indlæg

   Slet
 4. Rigtig god forklaring - tak :)
  Hvor er det et smukt sjal - suuk :) - det er helt farligt at se med ved alle jer dygtige strikkere - men blir jo vildt inspireret og får lyst til det hele :)
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er da så sandelig også selv inspirerede Marianne😉

   Slet
 5. Tak for endnu en gennemgang, - jeg mangler ca. 20 omgange på en top-down sweater, og så skal det prøves. Spændende er det.

  SvarSlet
 6. Se det var en anden måde end jeg gjorde, på min Peasy, (tror jeg den hed), tak for at du viser det, og også for henvisningen. Det er et flot tørklæde du har strikket.

  SvarSlet
 7. Det er blevet flot, og syntes ny det er lidt med sommerfugles i maven jeg klipper i mit strik som du har gjordt her med lones sjal. Men det holder og så spiller det ikke nogle rolle at jeg har svært ved at forstå det ikke løber.
  Lone blive dejligt varm og fin med det sjal på sig.

  SvarSlet
 8. Rigtig flot og tydelig vejledning. Var startet på at strikke vrangpindene men opgav, har nu mod på at starte igen - Tak - Tak

  SvarSlet
 9. Tak for en flot og instruktiv forklaring. Det må prøves en dag - det er nu engang lettere at strikke rundt. Man kan vel egentlig også gøre det med ærmegab??

  SvarSlet
 10. Æv bæv, jeg tror så desværre jeg lige har ødelagt min "Friday" cardigan med hækl-og-klip-metoden. Trådene løber.... F*** altså også. :-( Og jeg kan ikke helt se hvad jeg har gjort forkert. Har fulgt Kate Davies, billede for billede. Men den må så nok på spild-kontoen.... :-/
  I øvrigt virkelig flot sjal du har lavet!

  SvarSlet
 11. Øv Marlene. Det er godt nok surt.. Hvad du har gjort forkert ved jeg ikke, men et eller andet er gået galt når trådene løber..

  SvarSlet
 12. Hej Ulla. Nu er det min tur til at strikke Dubai sjalet på rundpind, og jeg når også nok at få dårlige nerver over at skulle klippe i mit strik. Men inden jeg går i gang, skal de 3 ekstra klippemasker, være i start eller slut af omgangen? Lyder måske tåbeligt, men har virkelig sus i maven over at overskride denne grænse

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende Tine..
   De tre klippemaskerne er i midten af arbejdet . Altså forstås på den måde at det er der jeg slutter og begynder omgangen. Så svaret må være at det både er begyndelse og slutning.

   Slet
  2. OK, jeg gaar I gang, strikkede alle masker op I gaar, saa nu er det med at faa samlet uden at sno. I skolen, I 5. klasse skulle vi laere at strikke sokker, hvilket jeg kunne I forvejen. Da alle I klassen var blevet faerdige, skulle vi saa klippe haelen I stykker, SAA vi kunne laere at stoppe huller. Jeg gik! Det kostede en sveder, og en tur til inspektoeren. Har dog efterfoelgende laert at stoppe sokker. Undskyld de manglende danske bogstaver, laptoppen er flad, og min tablet kan ikke dansk.

   Slet
 13. Hej. Kan du mon også lave en instruktion til en trøje som er lavet på rundpind? Jeg skal nemlig kaste mig ud i det for første gang og er temmelig nervøs for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Prøv at kigge ind på www.garnudsalg.dk 's hjemmeside. Der ligger en ganske gratis opskrift på en bluse der er strikket oppefra og ned.

   Slet
 14. Tak for den fine guide Ulla! Jeg har næsten styr på det, men jeg har problemer med at få låst opslags- og afslukningsmaskerne rigtigt...Laver man hæklemasken ned midt i opslagskanten eller rundt om den? Hvis det da giver mening 😅
  Vh. Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså de hæklede masker? Dem hæfter jeg bare med en nål..

   Slet
  2. Nej, opslags- og aflukningskanten på strikketøjet...

   Slet
  3. Opslags og aflukningsmakserne er i mellem de to hæklede. Så de bliver bare klippe igennem..

   Slet
  4. Okay, det må jeg prøve...Tak for hjælpen!

   Slet
 15. Hej!
  Jeg bliver i tvivl om hvor mange gange jeg skal hækle kædemasker?? Du skriver frem og tilbage. Skal det forstås som frem og tilbage på hver side af tørklædet? Eller er den ene gang kædemasker (frem) den ene side af tørklædet og den anden gang kædemasker (tilbage) den anden side af tørklædet?
  Jeg håber, at du forstår, hvad jeg mener ;-)
  Tak for hjælpen ellers :-)
  Mvh Kattrin

  SvarSlet
 16. En række kædes sker på den ene side og en på den anden side. Imellem kædemaskerne klippe du.
  Kig evt på Kate Davis billeder. Jeg har lavet et link under nederste billede.

  SvarSlet